Wednesday, April 30, 2008

Shenzhen/Da Fen

Deze is alleen in het nederlands want ik heb geen zin om twee keer onzin te schrijven.
Afgelopen zaterdag ben ik met Bernd een dagje op stap geweest naar Shenzhen en Da Fen.

Bernd woont ook hier met vrouw en dochter en heeft vroeger met San d'r zus Dani gewerkt bij Flying Dutchman, en om het nog gekker te maken zijn moeder heeft dezelfde achternaam als ik, en ik ga niet zeggen wat die is want als je dat niet weet moet je je schamen.





Daarnaast is hij ook nog een aardige pik en hebben we altijd een hoop lol, dus gingen we als twee echte vrienden de MTR in, Bernd droeg een "leuk" schoudertasje met een militaire print die hij van zijn vrouw gehad voor zijn 39ste verjaardag en ik droeg een roze polootje en we waren nogal luid dus tel uit je winst.



Eerst naar Shenzhen om een paar "Rolexen" te kopen. Bernd gaat over een paar maanden terug naar Nederland (naar Marknesse???, quizvraag: Wie weet waar het ligt mag komen eten, Bernd mag niet meedoen) en wilde er een paar kopen voor vrienden en bekenden. Zelf kocht ik er drie, twee voor mezelf (1 Omega en 1 Tag Heuer) en 1 voor Sandra (Armani) om te zorgen dat ze niet ging zeuren als ik terug kwam.



En dat alles voor HKD 140 per stuk ( Euro 12.5) we kregen ook nog twee "leuke" leren armbandjes erbij kado, zou het komen door het schoudertasje of het roze polootje?



Na een taxi ritje kwamen we in Da Fen aan om de schilderijen op te halen die we de week ervoor gekocht hadden. Eerst naar de winkel waar wij het Sydney schilderij hebben laten maken om Bernds "gekke chinees" op te pikken zodat we die naar de lijstenmaker konden brengen.




Kregen we daar even de schrik, de winkel leeg, de muren en plafond naar beneden gehaald en alleen een vrouwtje met een handbeiteltje die natuurlijk geen Engels sprak, na veel handen en voeten begrepen we dat iedereen aan het eten was en dat leek ons ook wel een goed idee.



Dus aan tafel, nou heeft Da Fen niet zo veel restaurantjes, het zijn meer open keukens (alle drie) ze zitten naast elkaar en er staan wat tafeltjes buiten en een koelkast met koud bier. Dus alles wat we nodig hadden, natuurlijk geen kaart in een leesbare taal maar gelukkig was het druk en was er keus genoeg aan de tafeltjes om ons heen.
Terwijl Bernd Mama san langs de diverse gerechten leidde schonk ik het eerste biertje in en belde even met Sas om te vertellen over de lege winkel. De lunch was lekker en voedzaam ik weet nog steeds niet wat we hadden behalve de flat noedels, maar dat maakt niet uit.





Ondertussen viel het ons op dat overal zoveel schilderijen op de grond en op rekjes hingen te drogen en dat was de andere keren toch niet? Het bleek dat een paar dagen daarvoor een overstroming door Da Fen getrokken was en dat veel winkeltjes onder gelopen waren, gehoord van 1 van de weinige engels sprekende verkoopsters, wat natuurlijik weer allerlei ramp beelden opriep van onze schilderijen, drijvend in een kolkende watermassa richting de afvoer. Goed, eerst nog maar een biertje en dan op onderzoek uit.






Eerst terug voor Bernd's chinees en verdomd, de eigenaar was terug en ondanks het feit dat het leek dat er een bom ontploft was in zijn zaak en er met slijptollen, zagen en beton molens gewerkt werd kwamen de "smiling faces with sunflowers" te voorschijn. Bernd begon bijna te huilen van geluk.

Toen naar de lijstemakerij, althans als die er nog was na de overstroming, en ja hoor gelukkig zat dit in het hogere gedeelte en hadden ze geen last gehad, dit denk ik tenminste want de beste mensen spreken alleen Mandarijn, maar ze maken mooie en vooral zware lijsten, alles stond netjes klaar en nadat Bernd nog een tulpen veldje gekocht had om een extra lijst te vullen waren we klaar om naar huis te gaan.


Er was alleen een probleem, de 8 schilderijen wogen samen 150 kg en hoe krijg je dat een taxi in zonder dat hij door zijn veren zakt of met de deuren open moet rijden, om nog maar te zwijgen van de kilometer die je moet lopen van de taxi standplaats tot de metro daarbij twee grens overgangen kruisend, antwoord NIET.

Dus een vervoerder gezocht en gevonden alleen hoe maak je de beste mensen duidelijk waar Hong Lok Yuen is, geen probleem je neemt de telefoon belt naar het management office van Hong Lok Yuen en vraag ze om in het Mandarijn en niet in het Kantonees het adres te herhalen en dan komt alles goed (hoop je).


Na het transportvooraf betaald te hebben, want risico moetje nemen, komt ons Sydney schilderij op (schilderij 200 HKD+ lijst 200 HKD+ transport 100 HKD) op ongeveer Euro 45 thuis afgeleverd. En dat is geen geld.


Op de weg terug vielen we bijna in slaap, maar we moesten haasten om de dames op te pikken in het zwembad van de club, want we moesten met z'n allen naar de Thai want Patrick (een andere Nederlander) werd 40! ja ja, we hebben het zo druk allemaal.

share facebook

Monday, April 21, 2008

What's new?

Het heeft weer eens een beetje stil gelegen in ons blogland, ik heb er geen excuus voor dus doen we maar net of er niks bijzonders aan de hand is. Hier zijn we dus maar weer. Het is weer maandag en de week begint weer. Maar eens eventjes bedenken, wat hebben we vorige week allemaal gedaan? Oh ja, Lotte had haar student led conference. Zij was de laatste van de drie en deed heel goed haar best. Ze heeft ons haar favoriete werkstukken laten zien en vertelde enthousiast wat ze allemaal geleerd heeft in het afgelopen school jaar. Wat vliegt de tijd toch. Ik heb het gevoel dat we hier nog maar net zitten.






Ik heb vorige week een zwembad voor in de tuin gekocht. Nu hebben we hier op de compound wel een heel mooi zwembad in de Country Club, maar soms hebben we gewoon geen tijd om uitgebreid te gaan zwemmen en natuurlijk komen de kinderen altijd weer vriendjes tegen waardoor we nog langer blijven hangen, en dan gaan we een beetje in de knel komen met het huiswerk en andere praktijken. Het is een rond bad met een metalen frame, de doorsnee is 4,59m ik hoop dat ie in de tuin past, anders heb ik een probleem. De foto is er natuurlijk een van het Internet, jullie hadden al begrepen dat wij niet zo een grote tuin hebben, toch?








Ook heeft Youri auditie gedaan voor de school musical die aan het einde van het school jaar wordt gehouden. Dit jaar is het 'The Wizard Of Oz' geworden. Youri heeft de eerste ronde doorstaan, nu hopen dat er nog een leuk plekje voor hem is.


Verder ben ik afgelopen week twee keer naar Shenzhen geweest, vlak over de grens. Op Vrijdag ben ik met Karolien , een vriendin onze kleren wezen ophalen bij de tailor. Ik kan hier in Hong Kong namelijk geen kleding kopen. Je moet hier maat 00 zijn, dan is het hier heel leuk winkelen, maar zoals jullie weten heb ik geen maat 00 en ook geen maat 01. Dus ben ik hier gauw uitgewinkeld. Ik was dus vorige week al naar Shenzhen gegaan met Karolien om stofjes te kopen en wat te laten maken. Na 12 verschillende stoffen te hebben gekocht, zijn we naar de tailor gelopen. Ik had mijn favoriete linnen broek mee en twee blousjes om te laten kopieren. Ik heb 5 linnen broeken in verschillende kleuren laten maken, twee overslag shirts, twee blousjes, twee tunieken en een rok voor nog geen 120,00 EURO (inclusief stof en naaien). Dat is nou leuk winkelen.

Op Zaterdag zijn we met Bernd en Almudena weer richting Shenzhen gegaan, maar dan naar Dafen, een olieverf schilderswijk waar men voor bijna niks leuke schilderijen kan kopen. Ze hebben daar dus alles, van de Mona Lisa tot de zonnebloemen van van Gogh en alles wat daar nog tussen zit. Natuurlijk is alles daar hardstikke nep, maar als je zoekt vind je altijd wel wat leuks, al is het maar een schilderij voor in de slaapkamer van een van de kinderen. Het regende zo'n beetje de hele dag, maar het was wel gezellig om een keertje zonder de kinderen op pad te gaan. Die zaten lekker thuis met Sajee (onze helpster), het was toch rot weer. We moesten nog een schilderij van Sydney ophalen die we in Februari daar hadden besteld. Uiteindelijk hebben we nog twee andere schilderijen gekocht, eentje met gele tulpen en een met een straat beeld van Hong Kong. Je kunt ze ter plekke laten inlijsten, die moeten dus volgende week opgehaald worden.







En als ik het goed begrijp is Hong Kong nog op het nieuws geweest vanwege een typhoon (erg zware storm) die deze kant opkwam afgelopen weekend. Het heeft hier behoorlijk zwaar geregend, de vijver was overstroomd en de aarde was uit de tuin gespoeld. Beneden in het dorp (wij wonen op de berg) kwamen de putten omhoog, maar verder was er voor ons niet heel veel schade.



Als laatste heb ik nog een leuke maar vooral lekkere foto van onze fruitschaal. Sajee gaat elke week naar de markt voor verse groenten en fruit, ik had haar gevraagd of ze wat tropische vruchten mee wilde nemen en dit was het resultaat. Hier ga ik jullie nu mee verlaten, tot gauw!













Here we are again after having had a little bit of a break from blogging. I haven't got an excuse for it, but you know how it is always saying I'm gonna start tomorrow. So, what have we done last week? I'm digging for information. Okay, Lotte had her student led conference. She was very proud when she showed us her favorite assignments she has made since she came here. She guided us from the school hall all the way up to her class room on the third floor (no lift) with her portfolio tucked under her arm. She showed us what she has worked on and was happily chatting away with me and Tony as listeners. We are very proud of her and the boys, but they had their conference last month.



Last week I bought a pool for in the garden. There is a pool here in Hong Lok Yuen, but whenever we go there during the week, our whole schedule gets messed up. Somehow we can't seem to tear ourselves away from there, especially when friends of the kids show up, then they don't want to leave and then it's a drama to get them to do their home work, yadayada.... . The only thing I hope is that it fits in our garden, it's quite big. Otherwise I will have big trouble with my husband whom I didn't include in this enterprise.



Youri auditioned for the school musical this year. They are going to perform 'The Wizard Of Oz' just before the summer holiday starts in July. He made it through the first round. Thanks, Joe Grube for making him like to perform.



I have been to Shenzhen twice in the past week. Not because I love to hear the 'throat clearing' and burping and other bodily noises, but because I needed summer clothes and at Lo Wu shopping mall you can buy fabric and have clothes tailored. I went with Karolien, a friend of mine and I bought 12 pieces of fabric. I had 5 linnen pants, 2 tunics, 1 skirt, 2 blouses and 2 shirts tailored. Everything together cost me less than 120 Euro, that includes fabric and tailoring. I had brought in my favorite linnen pants and they dit a great job copying them, now I have 5 pair of favorite linnen pants.



On Saturday we left for Shenzhen again, this time with Tony, Bernd and Almudena but now the destination was Dafen the Oil painting village. After a gruelling trip in a taxi with loose seats and a strange rattling coming from underneath the car we finally arrived. The weather was awful, but we still managed to find the shop, where we had ordered a painting of Sydney in February. There are hundreds of little shops there, all side by side and they all look the same. It's like a maze. Also here averything costs next to nothing. If you want 'The Sunflowers' by Van Gogh, the 'Monalisa' or any other masterpiece you can find it there. If It's not there you can order it, no problem., they will have it ready for you in a week's time. We ended up buying two other paintings, one of tulips and one of a street in Hong Kong.

And last but not least I don't want to deny you our fruit bowl. Sajee (our helper) goes to the market every Friday to buy fresh fruits and vegetables. This week's fruit bowl was so pretty I couldn't NOT make a photo. Delish!


share facebook

Tuesday, April 08, 2008

onze tuin/ our garden


We weten nu zeker dat we met Sajeevani een gouden helper in huis hebben gehaald. Ze heeft als verassing voor ons samen met haar zwager en een vriend onze tuin aangelegd. We hadden die taak zelf nog steeds niet getackeld, meer omdat de hoveniers die we belden nooit terugbelden met een offerte, en er dan weer een vakantie tussen kwam of een andere reden. Een van Sajees hobbies is tuinieren en ze kon natuurlijk niet echt bij ons haar hart ophalen. Ze heeft dus tijdens onze vakantie het heft in eigen hand genomen, en dit is het resultaat.

Our lack of decision making has triggered our helper Sajeevani to take matters in her own hand. One of her hobbies is gardening, and the fact that we hadn't done anything with our garden must have been a thorn in her eye ( I don't think this is an English saying, but it is very appropriate in this case). She took matters into her own hands and with a little help from her brother in law and a friend she has transformed our little patch out back into a mini botanical garden. She surprised us with it when we came back from our holiday. Now isn't she an angel?

share facebook

weer thuis/ back home again

We zijn alweer ruim een week thuis, maar jullie hebben nog een laatste berichtje over Maleisie tegoed. Onze computer is van de week overleden, ik ben dus nu op die van de kinderen bezig. Gelukkig stonden de laatste fotoos van Tioman nog op het fototoestel, waardoor ik dus alsnog een paar plaatjes erbij kan zetten.

Afijn, eigenlijk hebben we de laatste dagen op Tioman Island niet veel gedaan, maar een paar mooie fotoos zijn altijd welkom, toch?


dit is de steiger waar we aankwamen en van waar we weer vertrokken.

this is the jetty of the resort where we stayed


dit is het Paya Beach Resort

this is The Paya Beach Resort as seen from the jetty




geen uitleg nodig, toch?

no comment on this
onze laatste zonsondergang op Tioman

our last sunset on Tioman



deze foto is gemaakt op de terugweg naar Kuala Lumpur luchthaven, ik hou gewoon van de manier waarop de inieminie fruitstalletjes zo volgestopt zijn met vers fruit, heerlijk.

this picture was taken on the way back to Kuala Lumpur International Airport, I just love the way all the fresh fruits are displayed, very inviting.


We have been home since a little over week now, but we still owe you some last pictures of our stay on Tioman Island. I am a little late with that, because our computer finally died this week and these pictures were still on our camera.

share facebook