Monday, May 05, 2008

hong Kong torch relay

Afgelopen vrijdag hadden wij de grote"eer" om de stad te zijn waar de olympische vlam op Chinese grond terug kwam. En eer staat niet voor niks tussen haakjes.


Hong Kong was en is duidelijk verdeeld over het evenement. Duidelijk is wel dat Hong Kongers zich echt zien als Chinezen uit Hong Kong, en ze zijn echt trots op de olympische spelen en dat moeten ze ook echt zijn, ik zou ook trots zijn als de olympische spelen in Nederland zouden komen.

Maar ze zijn verdeeld over hoe ze er mee omgaan, er is een deel, en die zit vooral in de regering, die zegt het is een feest en we hebben geen ruimte voor protestanten en tijdens de optocht zijn er protestanten voor hun eigen veiligheid, er zijn zelfs mensen op het vliegveld hun visa geweigerd omdat ze bang waren dat ze de boel zouden ontregelen.


Een ander gedeelte is van mening dat dit een perfecte gelegenheid is om dit te doen vanwege de grote media aandacht, wat we natuurlijk gewend zijn in een democratie.


Maar HK is nou eenmaal een democratie zolang China het wil en als Peking het toelaat mag alles.



Ik denk dat het in dit geval duidelijk was dat de regering een goede indruk op China wilde maken en daarom redelijk korte teentjes had en geen risico wilde lopen.


Al met al was het voor mij toch wel een openbaring om te zien dat HK zo chinees is, meer dan ik verwacht had.


Last Friday we had the "honour" to be the first city on Chinese soil to host the olympic flame, and honor should be between brackets, as the people of Hong Kong are divided if it was an honorable performance.


It was interesting to see how there were two camps, both equally proud on having the flame in HK and proud about the Bejing olympics, but very much divided on the surrounding issues.


One camp, the pro China (they are in the government) said that there was no place for protest and visa's were being denied and people arrested "for their own safety" and they said it was a great succes.


The other camp no matter how proud they were on the event felt ashamed that in an international city like HK there is no room for organised protest when China doen't want this.


For me it was funny to see how chinese Hong Kong people think they are, this is something you don't really realise when you are in the expat world, you see mainly educated HK chinese who have been educated in UK and US and not the big part of the other 7 million that call HK home.


share facebook

0 Comments:

Post a Comment

<< Home